Maak zelf een insectenhotel in jouw tuin!

Duizenden solitaire bijen, lieveheersbeestjes, zweefvliegen … gaan rond deze tijd weer volop op zoek naar nest- en schuilgelegenheid. Jij kan hen helpen door het maken van een insectenhotel! Winterse tuinresten die je in het voorjaar opruimt, zijn vaak ideale bouwmaterialen voor hun mini-hotel.

Een levendig hotel

Wil je de tuin aantrekkelijk maken voor nuttige insecten, maar verkies je een eerder opgeruimde tuin? Bouw dan een insectenhotel. Je kan er heel wat plantenresten uit je kringlooptuin in kwijt en bovendien zorg je voor een natuurlijk (insecten)evenwicht in de tuin.

De grootte van het hotel kan je aanpassen aan de hoeveelheid tuinresten die je ter beschikking hebt.

Voor elk wat wils

  • (Solitaire) bijen en (solitaire) wespen verkiezen gaten in hun hotel en zien de holtes als broedplaats. De solitaire wesp leeft alleen en is niet agressief zolang die niet lastiggevallen wordt. Ze leggen hun eitjes in bamboe, holle takken, rietstengels en houtblokken met voorgeboorde gaatjes. Gebruik droog hard hout om gaatjes van verschillende diepten (4 tot 20 cm) en verschillende diameters (2 tot 8 mm diameter) in te boren. Boor best geen gaten dwars door het hout heen, want ook bijen houden niet van tocht. De gaatjes moeten mooi glad zijn, zodat de insecten zich niet kunnen verwonden aan de randen. Deze bijen en wespen hebben vaak een zeer beperkte actieradius; voedsel, nestmateriaal en nestgelegenheid liggen dan ook best dicht bij elkaar.
  • Metselbijen zijn dan weer gek op (bak)stenen vol gaten.
  • Bij koud of nat weer wensen (nacht)vlinders een schuilplek met grotere, holle ruimtes en gaten.
  • Lieveheersbeestjes schuilen het liefst in dichte, natuurlijke materialen (droge bladeren, dennennaalden, dennenappels…).
  • Gaasvliegen gebruiken het hotel heel het jaar door als veilig onderkomen. Een kamertje gevuld met wat tarwestro is prefect voor hen. 
  • Heb je kort gekapt stro, spar- of dennenappels, dan kan je er een oorwormkamertje mee maken. 

Aan de slag

Zorg ervoor dat het hotel duurzaam en stevig is. Je kan een bouwplan maken, maar gewoon beginnen timmeren levert vaak ook een mooi resultaat op. Insecten stel je gemakkelijk tevreden. Ga aan de slag met houtstukken en vulling die je hebt liggen (stro, dennenappeltjes, bamboestokjes, …). Daarnaast heb je nog enkele oude planken nodig (voor de hotelmuren en -wanden), spijkers, schroeven, zaag, potlood, rolmeter, hamer, schroevendraaier en een boormachine met boortjes van 2 tot 8 mm.  Je maakt een stevige achterkant aan je hotel; die geeft de rest van de onderdelen de nodige steun en houdt de tocht buiten. 

Klein onderhoud of grote kuis?

Een insectenhotel hang je een halve tot drie meter boven de grond. Liefst zonnig en warm én met de openingen naar het zuiden. Laat het dak een beetje oversteken en werk met tussenschotten. Het mag regenen op het hotel, maar het mag niet binnen regenen. Als de gasten ingecheckt zijn, laat je hen best zoveel mogelijk met rust. Toch benieuwd of jouw projectje in de smaak valt? Als de hotelonderdelen vol zitten met zand, klei, steentjes of zelfs blaadjes én als de gaatjes zijn afgesloten, weet je dat de insecten er schuilen en er eitjes in hebben gelegd. Echt schoonmaken doe je dus beter niet.

Is een B&B ook oké?

Het begrip hotel mag heel ruim opgevat worden: omgekeerde potjes met stro of hooi (voor de oorwormen) of een dode boomstronk met geboorde gaten erin, zijn ook erg interessant voor insecten. Wie de insecten tuinresten als woonplaats aanbiedt, is sowieso goed bezig: ook zo sluit jij de kringloop en zorg jij voor meer biodiversiteit in de tuin.

Toch nog restjes?

Heb je nog tuinrestjes die je niet kwijt kan in je hotel? Takkenrillen, vlechtwerken, versnipperen (en eventueel composteren) zijn alternatieve verwerkingsmogelijkheden! En ook de composthoop zegt geen “nee” tegen oude plantenresten. Snuffel door onze website en ontdek nog veel meer tips!