Maak zelf een insectenhotel!

Insectenhotel

Do-it-yourself :-)! Een insectenhotel bouwen, in 5 stappen:

  1. Knip/zaag holle stengels van bijvoorbeeld framboos, jasmijn, vlier, forsythia, bamboe of riet op een lengte van 15-20 cm. Zorg ervoor dat de stukken achteraan gesloten zijn (eindigend op een knoop of in een kader met gesloten achterwand).
  2. Boor gaten tot 15 cm diep met breedte van 2 tot 8 mm in blokken van hard hout zoals eik, kastanje of zacht hout zoals wilg en vlier. Verwijder het schaafsel en scherpe randen. 
  3. Vul hiermee een wijnkistje, conservenblik, opengesneden tetrabrik of timmer zelf een huisje. Zorg dat de stengels goed vast zitten. 
  4. Hang het hotel aan een op het zuiden gerichte muur en zorg dat de slagregen niet in de pijpjes kan. Vermijd dat water in de pijpjes blijft staan.
  5. Bescherm je insectenhotel als laatste stap met een kippengaasje. Zo voorkom je dat spechten en andere dieren het insectenhotel vernielen.

De eerste activiteit van solitaire bijen kan je al waarnemen vanaf februari!

Waarom is het zo belangrijk tuin-insecten en wilde bijen te helpen?

Wilde of solitaire bijen hebben geen volk te verdedigen en zullen dan ook niet steken. Je hebt er alle voordeel bij om voor hen nestgelegenheid in je tuin te creëren. Je kan je snoeihout hierin verwerken en de bijen helpen je bij de bestuiving. Ook solitaire wespen vinden hun onderdak in een bijen- of insectenhotel. De wespen helpen je bij de bestrijding van schadelijke insecten, die worden namelijk de voedselvoorraad voor de wespenlarven. 

Solitaire bijen zijn zelfs betere bestuivers dan de honingbij, omdat ze vooral stuifmeel verzamelen en nectar bijna alleen gebruiken voor de eigen energievoorziening.
Solitaire bijen zorgen voor  97% bestuiving. Uit studies blijkt dat één solitaire bij evenveel bloemen bestuift als 120 werksters van de honingbij samen.
Als de bloemen van groot en klein fruit, groenten en andere belangrijke landbouwgewassen niet zouden bestoven worden, zouden zich geen vruchten noch zaden kunnen ontwikkelen en zouden twee derde van de planten op aarde zelfs uitsterven. Meer info in onze gratis folder 'Met insecten op hotel... in de kringlooptuin!'

Ontdek ook de praktische workshop insectenhotels bouwen met Vlaco-lesgever via jouw intercommunale, vereniging of gemeente. 

 

>> Nog meer 'wilde' tuindieren aantrekken in je kringlooptuin? Ontdek hier al onze tips! 

PS: Soms pakken we het ook iets groter aan :-), laat je hieronder inspireren door de Vlaco-lesgevers en kringloopkrachten ...

Meer weten over thuiskringlopen?

>> Terug naar hoofdpagina Thuiskringlopen